ERTUĞRUL OĞUZ FIRAT KOROSU

Koro müziği alanında gelişmek isteyen öncü bir grubun yönlendirmesiyle koro şefleri Çiğdem Aytepe ve Atilla Çağdaş Değer yönetiminde Mayıs 2012’de kurulmuş, Ertuğrul Oğuz Fırat’ın ismini taşımak, iki şefin ve kurucu üyelerin ortak kararı ile olmuştur.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı (HÜADK) desteğiyle çalışan topluluk, koro müziğine gönül vermiş müzisyenler ve deneyimli koro üyelerinden oluşmaktadır.

Ocak 2014’den beri Çiğdem Aytepe yönetiminde çalışan koronun daimi konuk şefi ve sanat danışmanı Atilla Çağdaş Değer, 2019-2020 döneminde ses eğitimcisi Samed Kahreman’dır.

EOF Korosu, Rönesanstan itibaren her dönemden eserler seslendirmekle birlikte, 20. yüzyıldan itibaren yazılmış eserler koronun konser programlarında daha yoğun olarak yer almaktadır.

Bir eser üzerinde olabildiğince derinleşmek; bütünlük, kaliteli tını ve ifade arayışı
EOF Korosunun en temel müzikal ölçütleridir. Bu ölçütleri geliştirecek özel çalışma ve çalıştaylar, tek esere yönelik kayıt-çalışma oturumları ve işbirlikli konserler, koronun yıllık programlarında öncelikli olarak yer alır.

Eğitim konserlerinin de koronun etkinlikleri içinde önemli yeri vardır:
2014 yılından itibaren Çorum Güzel Sanatlar Lisesi, Ankara Tevfik Fikret Okulları ve ODTÜ GV İlkokulu’nda verilen eğitim konserlerinde etkileşimli programlarla özgün modeller yaratan EOF Korosu, bu modelleri geliştirmektedir. Gençler ve çocuklarda kalıcı ve hoş izler yaratarak nitelikli müziğin hayatlarında bulunmasına katkıda bulunmak, özellikle çocukların çoksesli tını ortamı içinde zorlanmadan, keyifle yer almalarını sağlamak, bu eğitim konserlerinin en temel amacıdır.

2012 yılından günümüze çok sayıda konser, proje ve etkinlikte yer alan EOF Korosu, pek çok eserin ilk seslendirmesi veya Türkiye’de ilk seslendirilişini gerçekleştirmiş, pek çok koro topluluğu ile işbirlikli çalışmalar gerçekleştirmiştir. Koro, Ağustos 2016’da Macaristan’da gerçekleşen “11. Cantemus Uluslararası Koro Festivali”ne katılmış; verdiği konserlerin yanı sıra yarışmanın sonunda gümüş diploma ve seslendirilen Türk eserlerinin performansı ile “en iyi şef yorumu” özel ödülüne layık görülmüştür.

 

KORO ŞEFİ:

H. ÇİĞDEM AYTEPE

Müzik eğitimine 6 yaşında Muzaffer Arkan ile çocuk korosunda başlayan Aytepe, 1997 yılında keman eğitimi aldığı Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’ni ve Hacettepe “Yarı Zamanlı Koro” bölümünü bitirmiş, 2003 yılında İstemihan Taviloğlu ve Turgay Erdener kompozisyon sınıflarında eğitim aldığı Hacettepe Üniversitesi ADK “Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Bölümü” lisans programından, 2009 yılında da Rengim Gökmen sınıfında eğitim aldığı “Orkestra ve Koro Şefliği” yüksek lisans programından mezun olmuştur.

Aytepe, tüm eğitim süreci boyunca, Muzaffer Arkan, Sevim-Saadettin Ünal, Süreyya Çağlar, İbrahim Yazıcı, Elena Puşkova, Yiğit Aydın, Elnara Kerimova ve Ahter Destan’ın yönettiği korolarda yer almış, 1999 yılında Ankapella Korosu’nda Ahter Destan ile koro şefliği çalışmalarına başlamıştır. 2004 yılından beri aralıksız katıldığı çalıştaylarda, H.J. Lustig, F.M.Bressan, V.Nees, J.Rathbone, E.Carrasco, A.Farkas, P.Broadbent, P.Erdei, V.Hempfling, C. Pavese, L.Donati, N.Corti, B. Astulez ve R.Rasmussen gibi uluslararası üne sahip ustalarla koro şefliği yanında, orkestra şefliği ve koro besteciliği de çalışmıştır.

2005 yılından beri Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı, Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı’nda Öğretim görevlisi olarak çalışan Aytepe, kurum bünyesinde meslektaşı Atilla Çağdaş Değer ile korolar kurmuş, çok sayıda projeler gerçekleştirmiş, çocuklara yönelik iki kitap hazırlamış, pek çok okul ve kurum ile işbirlikli olarak koro şefliği ve eğitimciliği alanında hizmetiçi çalıştay, seminer, kurslar vermiş, değerlendirme kurullarında üye olmuştur.

Çalışmaları ile Hacettepe Üniversitesi Senatosu tarafından 2008-2009 Akademik Yılı, “Sanatta Teşvik Ödülü”ne layık görülen Aytepe, halen Hacettepe Konservatuvarı Lisans Korosu, TRT Ankara Radyosu Çoksesli Gençlik Korosu, Ertuğrul Oğuz Fırat Korosu ve Saygun Filarmoni Korosu’nun şefliğini sürdürmektedir. 2018-19 sanat sezonunda TRT Çoksesli Korosu ile konuk şef olarak iki proje gerçekleştiren koro şefi; farklı koro topluluklarından projeler gerçekleştirmek üzere davetler almaktadır.

 

WEB SİTESİ:

www.eofkorosu.com

Category
YETİŞKİN KOROLAR
Tags
Karma Koro